13 Aralık 2011 Salı

İskender -Elif Şafak

'Elif Şafak' adı beni her zaman şaşırtmıştır. Bu kadın bu kadar şeyi nasıl biliyor, bu kadar şeyi nasıl uyduruyor/hayal ediyor, hayal gücünün duvarları yok mu, bir sınırı/soluğu yok mu, nasıl bu kadar akıcı/etkileyici/hafızaya tutunucu/kalbe işleyen/zihne nakşedilen/umutlandıran/sevdiren/üzen/mutlu kılan (listem sonsuza kadar uzayabilir) satırlar üretebiliyor?!! Neredeyse bütün kitaplarını okudum ancak bilmeceyi halen çözemedim.

Bit Palas ve Med-Cezir dışındaki bütün kitaplarını hafızama çoktan kazıdım. Med-Cezir'i hiç elime almadım. Bit Palas'a da başladım ancak 100. sayfada çeşitli nedenlerden ötürü ara vermek durumunda kaldım ve bir daha da sıra gelmedi. En çok etkilendiğim kitabı 'Aşk'. Bu kitabın yeri bende bir başka, başucu kitabım oldu desem yeridir. Hatta bununla ilgili kendisine bir mail attım ve asistanından (kendisi o ara İngiltere'de İskender'i yazmakla meşguldü) çok nazik bir cevap aldım.

Gelelim İskender'e! Kitap piyasaya ilk çıktığında kitabın adını nedense itici bulmuştum. Belki de önyargılıydım. Aşk'tan sonra hiçbir kitabını beğenemem gibi hissettim. Dolayısıyla kitabı çıkar çıkmaz aldım ama okumaya cesaret edemedim. Bir kaç gün bekledi baş ucumda, ta ki ben önyargılarımdan kurtulup kendimi hazır hissene dek.

Kitabın bu kadar muhteşem olduğunu bilseydim, daha kitapçıda başlardım okumaya. Burada konusundan bahsetmeyeceğim ya da bir özet vermeyeceğim. Büyüsü kaçmasın. Ama şunu belirtmeliyim, kusursuz bir olay örgüsü var İskender'in. Labirent gibi karmakarışık gözüken olaylar, bir anda tereyağından kıl çeker gibi çözülüveriyor. Çok fazla karakter göze çarpıyor. Ama hiçbiri geri planda kalmıyor. Her bir kahraman kendine has özellikleriyle kendi izini bırakmış oluyor siz kitabın son sayfasını çevirip de arkanıza yaslandığınızda. Bir solukta okunabilen bir kitap olmuş İskender. Ben bile, ikizlerime rağmen, zaman yaratıp 2-3 günde bitirmeyi başardım bu kitabı. Ne diyeyim ki?! Ellerine sağlık Elif Şafak!

5 üzerinden 5 verdiğim bu kitabı, siz de kendinizi hazır hissettiğinizde alıp okuyun derim :)

2 yorum:

  1. Suanda okumaktayim.Ama ben hala labirent kismindayim daha sarmadi beni ama bu yazi merak ettirdi beni :)

    YanıtlaSil
  2. Başta ben de öyle hissettim...ama sonra açılıverdi, akıp gitti :)

    YanıtlaSil

Bitmeyecek Öykü

Ve Bitmeyecek Öykü bitti! Kitap bir çocuğun, sınırsız bir hayal gücünün var ettiği Fantazya diyarına yolculuğunu konu ediniyor özünde. An...