26 Aralık 2017 Salı

Vişneli Cheesecake (Ya da Şekersiz Vişne Marmelatlı İllüzyon)


Bu sabah ig'de yayınladığım ve tamamen uydurmasyon olan vişneli cheesecake tarifini gerek yorum, gerekse özelden soran çok oldu. Anında tarif veremiyorum çünkü glutensiz tariflerimi çoğunlukla göz kararı malzemelerle uydurarak yapıyorum. Glutensiz, tahılsız, laktozsuz ve şekersiz diyet benim de yeni yeni mutfağıma adapte etmeye çalıştığım bir uygulama ve bu aşamada deneme-yanılma yönteminden çokça faydalanıyorum.

Vişneli Cheesecake adı altında yaptığım bu tarif ise üç aşamadan oluşuyor. 1. aşama taban, 2. aşama şekersiz vişne marmeladı ve son olarak da bu ikisi arasına süreceğiniz %100 keçi krem peyniri (laktozla aranız iyiyse herhangi bir krem peynir ya da daha da güzeli evde yapacağınız hafif bir pasta kreması da işinizi görür).

Taban, aslında bir çeşit kek; az miktarda hamuru geniş bir kaba yayarak pişirirseniz taban inceliğini kolaylıkla elde edebilirsiniz. İşin içine mısır unu ve hindistancevizi unu da girince, normal kekten ziyade taban olarak kullanılmaya elverişli oluyor.

Taban Malzemeleri:
* 1 yumurta
* Yarım çay br. zeytinyağı
* Yarım çay kaşığı karbonat
* 1 çay bardağı ılık su
* 1 çorba kaşığı hindistancevizi unu
* Göz kararı mısır unu ve karabuğday unu karışımı
Göz kararını şu şekilde ayarlayabilirsiniz, normal kek hamurundan çok az daha cıvık olacak şekilde.)
Tüm malzemeleri çırpıp 180 derecede kürdan batırma yöntemiyle ya da üzeri hafif pembeleşinceye kadar pişirebilirsiniz.

Vişne Marmeladı Malzemeleri:
*1 kase çekirdeği ayıklanmış vişne
*Yarım çay bardağı ılık su
*Yarım çay bardağı elma suyu (evde katı meyve sıkacağından geçirerek yaptım, hazır da kullanabilirsiniz ama şekersiz olmasına dikkat!)
* 2 tatlı kaşığı pekmez ya da 1 çay kaşığı bal (ben bal tercih ettim).
* Bir iki damla limon suyu

Su ve elma suyu tencereye alınır, bunlar kaynayınca vişne ilave edilir. 25 dakika kadar kaynadıktan sonra kapatmaya yakın (yani suyu azaldığında) bal ve limon ilave edilir. Ilıdıktan sonra rondodan geçirilir. Hepsi bu. Hafif tatlı, hafif ekşi bir lezzet yakalayacaksınız :)

Son olarak kekin üzerini krem peynir ile kaplıyor, onun üzerine de vişne marmeladını sürüyoruz. Böylece glutensiz ve şekersiz beslenmeye adapte edilmiş cheesecake'imiz hazır oluyor.

Afiyet olsun! :)

Not: Daha önceden istenen tarifleri de ilk fırsatta paylaşmak ümidiyle :)



2 yorum:

  1. Cheesecake ımmhh bayılırım sağlık problemim yok çok şükür normalini tercih ederim o sebeple sana da afiyet olsun Hazancım bi şekilde herşeyi kendine göre yapıyorsun ya hiç de üşenmiyorsun inan ki imreniyorum sana sürekli pasta börek yapasım geliyor :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol canım...insanın canı çekince hiiiiç üşenmiyor. Boğazıma düşkün müyüm neyim? :D

      Sil

Vişneli Cheesecake (Ya da Şekersiz Vişne Marmelatlı İllüzyon)

Bu sabah ig'de yayınladığım ve tamamen uydurmasyon olan vişneli cheesecake tarifini gerek yorum, gerekse özelden soran çok oldu. Anı...